De kwekerij / boomgaard recht tegenover Paleis Soestdijk en langs de Praamgracht wordt nu al iets meer dan 2 jaar door een groep vrijwilligers van IVN Eemland en Groei & Bloei hersteld en onderhouden na 15 jaar verwaarlozing.

Zij verbouwen er op duurzame manier voedsel en bloemen in samenwerking  met de natuur.

Dit voorjaar zijn er in mei en juni al twee open dagen geweest. Deze zomer is de kwekerij/boomgaard open op alle zaterdagen met ingang van 17 juli tot en met 4 september en wel van 11.00 tot 15.00 uur.

De toegang is gratis; u bent van harte welkom.

Op de genoemde zaterdagen kunt u in de groter gemaakte bloemenpluktuin zelf een bos gifvrije bloemen plukken voor een zacht prijsje; het geld gaat in de pot voor de kwekerij. Maar er is veel meer te doen. Er zijn dan ook insectenkenners van IVN aanwezig die u kunnen rondleiden en kunnen vertellen over wilde bijen, honingbijen, hommels, vlinders etc. Wellicht mag u al wat plukken en proeven van klein fruit, dat deze zomer rijp is. Soms is er een kinderactiviteit.

In de boomgaard zal regelmatig een groepje schapen (van verschillende rassen) met schaapshond uit de kudde van Esther en Werner Floor te zien zijn. Zij kunnen er ook over vertellen.

En u kunt uiteraard rondwandelen en bekijken wat er groeit en bloeit.

Afgelopen winter en voorjaar is er door de grotere vrijwilligersgroep veel werk verzet. Er zijn veel wilde bloemen gezaaid. De pluktuin (en moestuin) is vergrooten voorzien van houtsnipperpaden.

Er is een kruidentuin aangelegd met maar liefst acht soorten munt. Langs palen en draad zijn er diverse rassen druiven geplant en tevens doornloze bramen. Er is een nieuwe rij bijzondere bes dragende heesters geplant, welke veel in voedselbossen worden toegepast. En voor de natuur of biodiversiteit zijn er extra inheemse heesters/boompjes geplant, is er een takkenril aangelegd en een broeihoop voor ringslangen. Een imker heeft er nu twee bijenkasten staan; goed voor alle bestuiving.

Dankzij verkregen subsidie hebben wij veel planten en materialen kunnen aanschaffen, maar wij hebben gelukkig ook veel gereedschappen en planten gekregen, ook van leden van Groei & Bloei. Daar zijn wij heel blij mee. Gooi a.u.b. geen mooie planten weg, misschien weten wij er wel raad mee.

Gaandeweg wordt het er steeds mooier; het moet een paradijsje worden.

Heeft u planten voor ons? Stuur een e-mail aan Wim Kok: WCKok1993(at)kpnmail.nl