Pluktuin aan de Wieksloot

Op een mooie dag in september bezochten wij de pluktuin van Theo (79) en Gerda (80) Hendriksen aan de Wieksloterweg O.Z.-nummer 5.

Theo leidde ons rond op deze prachtige weelderige plek, waar je voor een zacht prijsje een bos bloemen kunt plukken of groente en fruit kunt uitkiezen.

En je mag ook de hond of de katten aaien.

Theo: "Ik vraag er niet veel voor, ik hoef er niet van te leven. De laatste tijd bezoeken steeds meer moeders met kinderen deze tuin. De kinderen plukken mee. Dat is een mooie ervaring voor hen."

Mensen mogen zelf plukken en oogsten en zelf wat geld in de pot doen als Theo er niet is. Sommige groenten staan al klaar op tafel. Er zijn ook 24 kippen voor de eieren.

Het is alweer 50 jaar geleden dat Theo en Gerda hier kwamen wonen. Theo had er een varkensfokkerij en deed daarnaast kunstmatige inseminatie (KI) bij boeren in de wijde omgeving. Ruim 10 jaar geleden is hij daarmee gestopt en heeft hij de varkensschuren gesloopt. Daarvoor in de plaats kwamen er geen schapen, ‘die blèren zo de hele dag’, maar tuinen.

Er kwamen steeds meer bloemen. Het afgelopen jaar had hij maar liefst ruim 750 dahliaknollen.

Behalve veel soorten kleurige dahlia’s zien wij stokrozen (‘die krijgen ieder jaar andere kleuren’), zonnebloemen, lavatera, asters, lampionplanten en nog veel meer. In het voorjaar zijn er veel sieruien (alliums). "Die zijn makkelijk te vermeerderen door bollen te splitsen kort nadat ze uitgebloeid en afgestorven zijn."

In het najaar poot hij ze uit. Wij zien ook bloemen in oude zinken emmers en melkbussen. En potten met o.a. begonia’s in oude dakgoten op stenen tegen de slakken. Wij zien de mooie wonderboomplant en bandwilgen met gebogen takken voor winterse bloemstukken.

Groentes zijn er ook volop. Opvallend zijn de vele soorten pompoenen, courgettes en ook siervruchten. Wij zien nu sperziebonen, boerenkool, andijvie en meer.

Theo: "De laatste tijd zijn rode bieten erg populair."

Zaden bestelt hij bij Jansen Zaden uit Winterswijk.

Groentes die overblijven gaan naar de voedselbank.

Voor de fruitliefhebbers zijn er in het seizoen veel frambozen en aardbeien.

Aardbeiplanten verwijdert Theo al na 2 jaar. "Ik bestel gekeurde en ziektevrije aardbeiplanten bij een kweker in Noord-Brabant. Je kunt je aansluiten voor een bestelling in groepsverband begin augustus. In het najaar verwijder ik de bloemen, dan stoelen de planten beter uit."

Wij drinken koffie uit kopjes van voormalig Zonnegloren.

Is het geen zwaar werk zo’n grote tuin op deze leeftijd? Vrouw Gerda werkte altijd mee, maar i.v.m. gezondheidsproblemen zit zij nu in een rolstoel.

Spitten doet Theo niet, daarvoor heeft hij twee freesmachines, een 80 cm brede en een smallere. Onkruid wiedt hij op de knieën met de schrepel.

Hulp blijkt zeker welkom. Wie als vrijwilliger mee wil helpen in de pluktuin kan zich aan de Wieksloot melden.

Je bent van harte welkom. Het lijkt ons ookleerzaam, want kennis is volop aanwezig.

O ja, tot slot. Theo vertelde dat hij graag oude jaloezieën gebruikt om naambordjes te maken voor devele soorten dahliaknollen die hij voor de winter opslaatin de verwarmde schuur.

Dus wie die over heeft …....

Marry Scheffer en Wim Kok