Activiteiten & Actueel

Terugblik excursies

In mei zouden wij naar het Polhuis in Ermelo gaan. Helaas was het een slecht voorjaar met nog late vorst.

Wij hebben toen besloten het bezoek uit te stellen tot een ander jaar.

 

Op 31 mei bezochten wij De tuinen in DemenWij troffen het met mooi weer! De koffie met zelfgebakken taart, smaakte heerlijk.

 

Zestien verschillende siertuinen met elk hun eigen kleur en sfeer. Steeds verrassende combinaties van vaste planten, éénjarigen, bollen en rozen, heel veel rozen. Spectaculair zijn de loofgangen, waarvan er één met ruim 80 leirozen is begroeid.

 

Een mooie herinnering is er aan Wim Willemsen. Er staan ruim 130 soorten Hemerocallis langs het Wim Willemsenpad. Ook was er een ronde groentetuin met vele bijzondere groentesoorten. Het geheel aan indrukken zorgde voor een bijzondere ervaring.

 

Op 30 juli zijn wij naar Noord Limburg geweest. Eerst bezochten wiij de kwekerij van Marcel de Wagt in Ven-Zelderheide. Marcel vertelde tijdens een kop koffie over de geuren van veel bloemen en bladplanten. Daarna liepen wij over de kwekerij, keken onze ogen uit en kochten mooie planten.

 

Na de lunch bezochten wij tuin "De Villa” in Persingen. Wij werden rondgeleid door de eigenaren, Fried en Lily Frederix. Zij hebben een fraaie tuin aangelegd op 2 ha grond. De uitzichten naar de omgeving zijn prachtig. Er is een siertuin, een vijvertuin, een boomgaard en een moestuin. In de weilanden er omheen liepen IJslandse paarden.

 

Op 5 en 6 september maakten wij een tweedaagse tuinreis naar Friesland.

De vraag was: is er nog wel wat te zien in deze tijd van het jaar. Het antwoord is duidelijk: zeker wel!

 

Wij begonnen deze tweedaagse reis in het zuiden van Friesland in de Oevertuin van Elly en Floris in de Blesse.

De naam de Oevertuin is passend bij hun achternaam en bij de vele vijvers, waterloopjes en poeltjes. Het is een eldorado voor kikkers, salamanders, vlinders en vogels.

 

 

Vervolgens gingen wij naar Lianne’s grassen in de Wilp, waar wij de voorbeelden van prairietuinen gingen bekijken bij Lianne Pot. Hier was tevens verkoop van siergrassen en prairieplanten.

Daarna bezochten wij de bekende Jakobstuin De Coulisse in Jistrum. Bloemen overheersen maar grassen spelen hier ook een zeer belangrijke rol.

 

We logeerden in hotel Plaza, in het oude centrum van Leeuwarden. Het hotel is gevestigd in het oude postkantoor, met veel authentieke kenmerken.

 

De tweede dag begonnen wij met iets cultureels: het elfsteden-monument, op de Canterlandsebrug tussen Lekkum en Giekerk. Het is de laatste brug op de Elfstedenroute waar men onderdoor schaatst voor het laatste stuk naar de finish op de Bonkevaart.

 

In de Artuin in Oudwoude wordt kunst en tuinieren op voortreffelijke wijze gecombineerd. Er is hier niet alleen werk van eigenaresse Hennie Dijk-Stel te zien maar ook werk van kunstenaars die ruimtelijk werk maken.

 

Verder bezochten wij de botanische tuin De Kruidhof (Buitenpost). Hier genoten wij van een lunch maar ook van 2000 plantensoorten die in 17 thematuinen verwerkt zijn.

 

Tenslotte hebben wij de tuin van Geke Rook (St. Jansklooster) bekeken. Een romantische cottagetuin die kort geleden drastisch veranderd is om hem onderhoudsvriendelijker te maken. Dat wil niet zeggen dat er nu weinig te zien is, want Geke is zó gek op bloemen dat ze niet zonder kan. Het is een echte liefhebbers tuin! In het voorjaar worden er veel één jarigen gezaaid voor de tuin die er, met alle vaste planten, voor zorgen dat de tuin tot laat in het jaar kleur- en bloemrijk is.

meer

 

 

 

15
Jul
Volkstuin: het gewas bij de buren…….
07
Jul
bloemen, bijtjes en vlinders