Activiteiten & Actueel

Terugblik informatieavond

Medicinale werking van planten

Dr. ing. E. van den Worm (Universiteit van Utrecht) heeft ons meegenomen naar de wereld van de fytotherapie. Geen nieuwe therapie, maar een naam voor het toepassen van planten voor medische doeleinden.

Hij heeft laten zien hoe eeuwenlang over de hele wereld mensen door schade en schande hebben geleerd, welke planten op welke manier kunnen worden gebruikt. Van een kopje thee tot een kompres. Het meest interessant vonden wij dat planten chemische stoffen maken, die niet zijn na te maken door de mens, kortom: planten zijn heel belangrijk.

De meeste planten in onze tuin hebben een medische toepassing, maar de informatie over planten waarschuwt ook. De grens tussen genezing en giftigheid wordt bepaald door de dosis en de toepassing. Beeldend was het voorbeeld over de monnikskap (Aconitum) en de broodplank: "het mes voor het snijden van een boeket ook voor een plak koek gebruiken" is geen slim idee! Toch mooi dat iemand door de loterij aan het eind van de avond een paar tuinhandschoenen heeft gewonnen…

Al met al een boeiende avond met voldoende zaken om over na te denken.

meer

 

 

 

21
Jul
MALVACEAE
20
Jul
Volkstuin: oogsten en opruimen