Kerststukken voor een goed doel is een groeiend succes

Inmiddels is het een prachtige traditie. Al sinds 1985 maken 6 hobbyisten in de week voor Kerstmis ‘op de deel’ meer dan 100 kerststukken voor evenzovele klanten. De opbrengst is telkens voor een goed doel. Afgelopen keer was dat de stichting Kukura die in Zimbabwe het geld gebruikt om ziekenhuispersoneel op te leiden, de kinderafdeling van speelgoed te voorzien, een ziekenhuistuin aan te leggen voor educatie over gezonde voeding en om boeren aan irrigatiesystemen te helpen en duurzame landbouw te onderwijzen. Iemand kende een oma in Soest met een kleindochter die tropenarts is in Zimbabwe. Ooit was het goede doel een waterput in Gambia; afgelopen jaren was het goede doel meestal in Nederland of zelfs Soest, zoals een geluidsinstallatie voor verpleeghuis Daelhoven, de voedselbank Soest of een pony voor kinderen met een beperking omdat de vorige overleden was.

In drie dagen worden de vele kerststukken geproduceerd op de deel van de boerderij van Jan en Anne-Marijke Amsbergen welke staat op de hoek van de Ferdinand Huycklaan en de Kerkdwarsstraat. Hier is veel ruimte voor de grote voorraadtafels, voor drie opmaaktafels en een toontafel met de gereedgemaakte stukken. Bij de meeste stukken ligt een naamkaartje, want ze zijn besteld. Er zijn veel vaste klanten, sommige leveren hun eigen schaal of ornament en geven hun maximumprijs en voorkeur op; met kerstballen of verlichting of louter natuurmateriaal, de kleuren, hoog of laag etc. Of een krans voor binnen of buiten. Soms zelfs ook een voorkeur voor de maker! De stukken worden opgehaald of zo nodig bezorgd door vrijwilliger Frans Hoogeweg. De prijzen variëren van €12,50 tot max. €50,-. ‘We houden het goedkoper dan elders, de prijs wordt door ons samen bepaald’. En samen dat zijn de bloemstukkunstenaars Wendy Jansen, Joke Idenburg, Marry Scheffer, Harry Eichholtz en Wietske Omvlee.  Ook Marjan van Soest en Martha Wiersma helpen mee.

Zij hebben gezorgd voor een indrukwekkende voorraad van grotendeels gratis materialen. Er is een forse tafel met potten, schalen en ornamenten van glas, metaal of aardewerk, veelal afkomstig van Spullenhulp. Er is een tafel met allerlei kerstversieringen, zoals ballen in allerlei kleuren, ledverlichting, en vruchten zoals lychees, walnoten, dennenappels, sierappeltjes e.d. Ook gratis siermateriaal wat overgebleven is bij een interieurwinkel. Overal staan vazen met siergrassen en verse takken. Deze komen uit de tuin van bekenden, zelf gesnoeid. ‘Of we bellen gewoon aan als we ergens een mooie struik in de tuin zien staan’. Er is veel behoefte aan het krullige ‘bloemkoolgroen’ van een conifeer als Thuja Smaragd, aan dennengroen, (bonte) hulst, schijnhulst, Skimmia, Pieris, Viburnums en meer. De weinige dingen die zelf worden gekocht zijn oases en bloemen.

Naast of in plaats van de kerstboom wint het kerststuk aan terrein. ‘Bij de kerstversiering zijn de kleuren goud, brons en taupe momenteel in. Kaarsjes zijn uit ten gunste van de ledlampjes. De combinatie groen met rood blijft populair’. Harry werkt aan een uitdagende bestelling: een kerststuk op een hoge blauwe glazen vaas. Daar moeten passende kleuren bij. De stukken kunnen maandenlang goed blijven, bloemen als roosjes drogen mooi in.

Er is veel belangstelling voor de kerststukken, de verkoop loopt goed. Veel vaste klanten en mond op mond reclame. De opbrengst gaat volledig naar het goede doel. Marry heeft dit goede doel nog gepromoot op Radio Soest. En tijdens mijn bezoek op de boerderij komt er een telefoontje binnen van de Insingerschool; tijdens het kerstfeest is een collecte gehouden; opbrengst ruim 300 euro. In de boerderij klinkt gejuich. Deze mensen besteden hun enthousiasme, vindingrijkheid, creativiteit, productiviteit en commercieel gevoel aan een mooi doel. En de klanten door hun bijdrage ook. Er werd maar liefst €2500,- opgebracht.

Wie slim is komt in december weer kopen, of komt eens goed rondkijken. Want als je daar tijd aan besteedt, heb je een gratis cursus bloemstukken maken en begin je aan een leuke nieuwe hobby.