Soest

Een zadenbieb in Soest

Dankzij initiatiefneemster Marjolein Hasenbos heeft Soest in de bibliotheek van Idea aan de Willaertstraat 49 nu ook een Zadenbieb. Daar kun je zaden van bloemen, kruiden of groenten schenken of lenen.

Van mensen, door mensen, voor mensen; samen duurzaam bezig zijn voor meer biodiversiteit.

Inmiddels is er een Facebookpagina Zadenbieb Idea Soest, met filmpjes en foto’s.

Ook op de website www.ideacultuur.nl/zadenbieb  vind je meer informatie.

Hoe werkt de zadenbieb

Het lidmaatschap van de Zadenbieb is gratis en het uitlenen gaat op basis van vertrouwen. We vragen je wel om een deel van de geoogste zaden terug te brengen, zodat de Zadenbieb kan blijven voortbestaan.

Lid worden

Meld je gratis aan door een registratieformulier in te vullen. Dat vind je bij de Zadenbieb in de Bibliotheek van Idea in Soest. Of je stuurt een email met onderwerp “ Zadenbieb” naar Soest(at)ideacultuur.nl , voorzien van je naam.

Zaden lenen

a. Kies zaden uit en vul in het logboek van de Zadenbieb de datum, je voornaam en de eerste letter van je achternaam in. Verder welke zaden je brengt of leent. Ieder lid mag maximaal drie zakjes per maand lenen.

b. Zaai de zaden in je tuin of op je balkon. Gebruik geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

c. Laat de mooist (sterkste) plant staan. Oogst de zaden na de bloei. Breng een deel van de zaden terug naar de Zadenbieb en houd een deel voor jezelf.

Zaden brengen

Doe de zaden in een (eigen) zakje of potje en vermeld daarop de Nederlandse naam en het jaar van de zadenoogst. Lever het zakje in bij de Bibliotheek in Soest en noteer de gegevens in het logboek. Op deze manier steunen alle tuinliefhebbers in Soest en omgeving elkaar.

Vind je het leuk om te komen helpen met zakjes maken, ordenen etc. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Aanmelden bij Marjolein Hasenbos: MHasenbos(at)ideacultuur.nl , tel. 06 11528570.