Soest

Wanneer bomen snoeien

Misschien is het een oude gemeente-traditie. In de zomer grasmaaien en in de winter bomen snoeien.

Tegenwoordig snoeien wij bomen het hele jaar door. Maar wat is nu juist? Vanuit het oogpunt van de boom is het groeiseizoen ongetwijfeld het beste moment Dit is bij volledige bladbezetting. De boom heeft dan actieve afweer tegen micro-organismen, die mogelijk kunnen binnendringen via een snoeiwond. Hoe efficiënt dit afweermechanisme (CODIT) werkt is onder andere afhankelijk van de vitaliteit, genetische eigenschappen en van de soort boom.

Bomen snoeien in het groeiseizoen levert doorgaans iets minder reactiegroei. Nadeel is dat wij minder overzicht hebben over de boom door het aanwezige bladerdek, hetgeen zijn eigenlijke vorm verhult (habitus). Dit vereist meer vakmanschap. Ook mag je volgens de nieuwe natuurwet broedplaatsen niet verstoren en natuurlijk is het risico verstoren in het groeiseizoen het grootst.

Zijn er momenten waarop wij niet kunnen snoeien?

Misschien kent u het fenomeen: ‘het bloeden van bomen’. In het vroege voorjaar beginnen bij een verwonding een aantal soorten te lekken. Dit noemen wij bloeden. Soorten, die hier gevoelig voor zijn: Acer, Betula en Carpinus . De ABC-tjes, respectievelijk esdoorn, berk en haagbeuk. In dit rijtje hoort ook nog de Juglans (Noot). Omdat het begin van de sapstroom nogal eens varieert per jaar, houden wij een veilige marge aan. Wij snoeien deze bomen niet vanaf januari tot het moment van bladbezetting.

De Notenboom snoeien wij consequent als hij in blad staat. Het is overigens niet aangetoond dat de genoemde bomen doodgaan door het bloeden, maar het getuigt niet van veel professionaliteit door te snoeien in deze periode.

Voor de rest zijn er nog wat losse, logische regeltjes en/of afwijkende zaken: Het is niet handig om bomen die gevoelig zijn voor vorst te snoeien in de winter.

Fruitbomen worden voor vruchtvorming gesnoeid eind februari. De snoei van een fruitboom met achterstallig onderhoud kan beter in het groeiseizoen worden uitgevoerd.

In verband met de kastanjebloedingsziekte laten wij zieke en gezonde Paardenkastanjes zoveel mogelijk met rust!

Coniferen worden vaak van oudsher eind juni gesnoeid. Rond de langste dag is nog steeds een goed moment voor vormsnoei. Bij normale snoei gaan wij uit van het verwijderen van maximaal circa 20% aan kroonvolume (assimilerend bladoppervlak). Ga je hier overheen, dan spreken wij al van drastische snoei.

Bij bomen, die onder de kapverordening vallen, heb je hiervoor mogelijk een omgevingsvergunning nodig.

Het bovenstaande is beknopt, bedoeld als leidraad en hopelijk bruikbaar.