De titel 'boswachter' roept beelden op van een idyllische, groene levensstijl, maar de moderne benaming is ‘beheerder Bos, Natuur en Landschap’.
Steven Blaauw is sinds een jaar de nieuwe beheerder bij de Gemeente Soest. Vanuit mijn werk ken ik Steven al een tijdje en ik vond het tijd voor een nadere kennismaking met Groei & Bloei onder andere op basis van een gemeenschappelijk raakvlak: de inzet voor een groene samenleving.
Steven is geboren en getogen in de omgeving van Zeewolde en wist al op jonge leeftijd dat zijn toekomst in het groen lag. Na veel praktijkervaring te hebben opgedaan in de bosbouw heeft hij zijn opleiding aan de Hogere Bosbouwschool afgerond. Dit vormt een belangrijke basis voor zijn huidige functie.
Per toeval kwam hij bij de Gemeente Soest terecht, waar hij nu verantwoordelijk is voor het beheer van zo’n 1000 hectare buitengebied. Naast het poldergebied ook nog 600 hectare bos. Dit omvat gebieden zoals de Lange en Korte Duinen, De Zoom, het Ezelsveld en het Burgemeester Bos en het Monnikenbos.
Zijn rol als beheerder is uitdagend en omvat het totale buitengebied, met uitzondering van de verharde wegen. Steven verduidelijkt dat het echt aanpoten is als “junior” beheerder. Bij zijn indiensttreding was er al sprake van ondercapaciteit met betrekking tot de reguliere beheertaken. Zijn grootste uitdaging is daarom “tijd”.
Tijdens ons gesprek noemde hij enkele van de belangrijkste bedreigingen in zijn werkgebied. Een van de grootste problemen is verdroging, die bomen kwetsbaarder maakt voor aantastingen zoals de letterzetter bij fijnsparren. Daarnaast ziet hij de uitbreiding van invasieve soorten als een serieuze zorg. Waar in het verleden veel aandacht uitging naar de bestrijding van Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik, is de Japanse duizendknoop momenteel een belangrijk probleem.
Een ander aspect van zijn werk is de hoge recreatiedruk in de Soester bossen, vooral in de Lange Duinen, waar honden los mogen lopen. Een voordeel is het remmen van vergrassing in het duingebied door het vele betreden, maar het gaat ten nadele van de flora en fauna.
De Korte Duinen waar honden aangelijnd moeten zijn worden hierdoor ontlast en dit komt de natuurwaarde ten goede.
Minder blij is hij met de mountainbikers in dit gebied. Conclusie: ieder voordeel heeft zijn nadeel.
Toen ik hem vroeg wat hij de inwoners van Soest zou willen meegeven, benadrukte hij het belang van openheid voor interessante initiatieven van vrijwilligers. Hij vindt het cruciaal dat mensen zich betrokken voelen bij het bosbeheer en vragen stellen zonder een vooringenomen mening. Hij vraagt om vertrouwen in de natuurbeheerders en benadrukt het belang van respect voor de natuur, vooral in de opvoeding van kinderen.
Tot slot bedankte ik Steven voor het fijne gesprek waarvan hier slechts een gedeelte is weergegeven. Een waardevolle kennismaking om een klein beetje inzicht te geven in de uitdagingen binnen het bosbeheer in de gemeente Soest.
Riël Voet