Soest

Plaagdieren in mijn tuin.

Op dinsdagavond 1 oktober 2024 mochten wij Suze Peters begroeten in de zaal van Vogelzang. Zij heeft een studie gemaakt van diertjes in de tuin die ons vaak wanhopig maken. En dan hebben wij het bijvoorbeeld over slakken, bladluis en spint.

Nog niet zo lang geleden gingen wij bij de ontdekking van deze beestjes in onze tuin in gestrekte draf richting een speciaalzaak waar ze bestrijdingsmiddelen verkopen. Tegenwoordig weten wij dat deze beestjes ook een functie hebben in de voedselketen in onze bodem en dat bestrijdingsmiddelen meer kapot maken dan je lief is.

Suze heeft ons geprobeerd duidelijk te maken dat wij, als wij onze plaagdiertjes verdelgen, wij ook de dieren kwijtraken die van deze diertjes leven. Zo worden slakken gegeten door o.a. vogels en egels. En bladluis ook door vogels en lieveheersbeestjes. En dat zijn maar een paar voorbeelden. Wij verbreken dus eigenlijk de voedselketen in onze tuin. Natuurlijk zijn er voorbeelden van beestjes die echt te veel zijn in ons tuintje. Dan nog moeten wij uitkijken voor zelfs eco-bestrijdingsmiddelen.

Slakkenkorrels zijn bijvoorbeeld heel slecht voor ons milieu. Het is dus zaak om te kijken of er ook andere middelen zijn. Suze heeft bijvoorbeeld last van taxus snuitkevers. Die leven onder de grond en komen ‘s nachts tevoorschijn om dankbaar haar vrouwenmantel en schoenlappersplanten te kartelen.

Wat te doen?

Volgens Suze kun je bij een goed tuincentrum aaltjes bestellen. Die zijn namelijk dol op die irritante kevertjes. Je doet ze met water in je gieter en begiet dan je tuin. Ik ben benieuwd. Volgend voorjaar gaat het gebeuren. Wat Suze vooral deed was erop wijzen dat die plaagdieren ook nuttig zijn in de biodiversiteit. En dat wij daar zuinig op moeten zijn.

U was er niet? En toch benieuwd wat u gemist hebt? Kijk dan eens op www.tuinschool.online . Daar kunt u veel te weten komen over alle wijze lessen van Suze.