Soest

Kwekerij/boomgaard paleis Soestdijk

Bezoek

Gaandeweg creëren wij in de kwekerij/boomgaard steeds meer biodiversiteit en maken wij het steeds mooier om te zien en te beleven. Het is een bezoek waard.

Dit jaar hebben we diverse open dagen georganiseerd voor publiek. Dit zullen wij ook komend jaar weer doen. Ieder seizoen biedt weer een andere ervaring.

Informatie over de open dagen vindt u op onze website www.soest.groei.nl, op www.ivn.nl/eemland  en op www.paleissoestdijk.nl

Ook als wij workshops organiseren, zoals bessen stekken, fruitbomen snoeien of enten, dan zullen wij het daar vermelden.

Groei & Bloei Soest organiseert komend voorjaar een bomenfietstocht, die begint op de Paltz en eindigt op de kwekerij/boomgaard en een excursie bestaande uit een combi van de grote tuin van Beline Geertsema aan de Praamgracht en de kwekerij/­ boomgaard.

Inhoudelijk

Er is op de kwekerij/boomgaard sprake van duurzame productie van voedsel en bloemen. Maar het accent ligt niet op productie, er is van alles een beetje, het is een educatieve tuin.

In de boomgaard zijn oude fruitbomen gesnoeid en bemest en zijn er nieuwe appel-, peren- en pruimenbomen aangeplant.

Ook bijzondere soorten als perzik, abrikoos, kweepeer, nashipeer, mispel e.d.

Er zijn hoogstam, halfstam en laagstam fruitbomen. De oude heestertuin is een mix-tuin geworden met a) sierheesters en sierbloemen, b) inheemse heesters en wilde bloemen en c) eetbaar plantgoed. Er is ook een aparte wilde bloementuin.

Er is een notentuin aangelegd met walnoot, hickory, amandel, hazelaar en tamme kastanje.

Onze trots is de grote bloemenpluktuin met nieuwe houtsnipperpaden. In de zomer kan hier weer een bos geplukt worden voor een kleine prijs.

 Er is afgelopen voorjaar een kruidentuin aangelegd omzoomd door lavendel. Er zijn bijvoorbeeld al 8 soorten munt.

En er is een tuin met klein fruit, zoals diverse bessen, frambozen, (doornloze) bramen en bijzondere (eetbare) besdragende heesters die in voedselbossen worden toegepast. Zowel buiten als in de grote kas zijn er diverse rassen tafeldruiven geplant. Er is niet alleen veel te zien, te plukken of te proeven.

Tijdens de open dagen hebben wij ook schapen op bezoek en zijn er kinderactiviteiten en activiteiten van IVN deskundigen. Er wordt dan een educatieve speurtocht met vraag en antwoord uitgezet. Wij willen de biodiversiteit of natuurwaarden vergroten.

Wij werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Wij kopen zoveel mogelijk bij biologische kwekerijen. Wij planten veel rassen, ook inheems. Wij zaaien wilde bloemen. Er is een natuurvriendelijk maaibeleid. Wij leggen takkenrillen aan en een broeihoop voor ringslangen. Wij zijn blij met onze nieuwe buren per januari, namelijk de Herenboeren Willemshoeve, die ook biologisch werken. Het wordt er steeds mooier en natuur inclusief.