Soest

BOSWANDELEN OP HET STORMPAD

Utrechts Landschap heeft een uniek Stormpad aangelegd in het bos van Breeveen bij Leersum.

De verwoestende valwind die op 18 juni 2021 over Leersum trok, zorgde voor grote paniek en enorme schade aan het dorp en aan de natuur. De valwind blies ook 16 hectare van het bos in Breeveen omver. Utrechts Landschap koos ervoor het omgewaaide bos te laten liggen om zo de natuur dekans te bieden zelf te herstellen.

Door de storm ontstond in één minuut het bosbeeld waar al jarenlang naartoe werd gewerkt: met open plekken, dood hout en ruimte voor meer verschillende soorten flora en fauna.

De nieuwe generatie bomen en struiken staat nu in de startblokken. Berk, wilde lijsterbes en grove den schieten de grond uit.

Reeën, dassen, vossen, vogels en talloze insecten vinden een plek in het natuurgebied.

Vanaf het Stormpad kunnen bezoekers zien hoe het stormbos tot leven komt.

Het Stormpad slingert zo’n 800 meter door het getroffen gebied. Via een houten trap bereik je een vlon derpad op 1,5 meter hoogte. Van hier is de ‘mikado’ van omgevallen bomen en dode takken goed zicht[1]baar. Tijdens je bezoek krijg je een unieke blik op de gevolgen van de storm en het herstellend vermogen van het bos.

De ingang van het Stormpad ligt aan de Utrechtse Baan, op ongeveer 500 meter vanaf de Maarsbergseweg (N226). Direct naast de ingang van het Stormpad is parkeergelegenheid voor fietsen. Auto’s kunnen parkeren op parkeerplaats Utrechtse Baan.