Soest

Bomenfietstocht

Op 17 september 2022 was het eindelijk zover.

Nadat de bomenfietstocht meerdere malen, mede door corona, was uitgesteld, meldden een groep fanatieke fietsers zich zaterdagmiddag op landgoed “De Paltz", startpunt van deze tocht.

Rond de villa in het parkgedeelte bevinden zich meerdere oude bomen, die nog dateren uit de periode van aanleg (1867!). Deze oude bomen zijn imposante, levende cultuurhistorische monumenten. Zo is er de tulpenboom, de mammoetboom en een Amerikaanse eik, waarvan wij de stam met drie man nauwelijks kunnen omvatten, en nog veel meer.

Inmiddels zit de stemming er goed in en starten wij onze tocht richting Soest. Nog even via het Ezelsveld om de bossfeer te proeven en zo belanden wij in Soest-Zuid.

Op de Van Beuningenlaan worden wij opgewacht door Luc Noordman. Luc is oud beheerder bomen van de gemeente Soest. Hij sluit aan als tweede gids en begint te vertellen over het blad van de zilveresdoorn.

Wij stoppen bij een aantal interessante bomen in de wijk en steken tot slot de Soesterbergsestraat over naar de Van Lenneplaan. Via de Ferdinand Huycklaan belanden wij tenslotte op het Kerkpad waar wij uiteindelijk uitkomen bij de rode beuk voor de Petrus en Pauluskerk.

Vanaf de treurbeuken op de begraafplaats zijn wij net op tijd om voor de winkel De Gouden Snaar (nu: uw HifiChoise) te schuilen voor de eerste en enige  regenbui.

Wanneer wij via de rode beuk bij het herdenkingsmoment Braamhage zijn gekomen, moet ik bij de dikste en grootste zilveresdoorn van Soest helaas mededelen dat wij in verband met de tijd naar ons eindpunt moeten fietsen, want op de kwekerij/boomgaard van het Paleis wordt op ons gewacht.

Daar aangekomen worden wij verwelkomd door Wim en Lida. Inmiddels schijnt de zon volop. Lida serveert een lekker frisdrankje met zoute stengels en Wim - onze secretaris - begint direct te vertellen.

Dit doet hij op zo’n enthousiaste en bevlogen wijze, dat ik zeker weet dat ieder die aanwezig was er nog eens terug gaat komen.

Na een lange en interessante middag gaat iedereen met een tevreden en positief gevoel naar huis.

Riel Voet