Soest

Een tuin voor het nieuwe klimaat, een terugblik.

Op dinsdag 20 februari jl. was er een informatieavond gepland. Margareth Hop , deskundige op het gebied van bomen, vaste planten en veredeling van nieuwe rassen, was die avond onze spreekster.

Tot onze schrik bleek die precies in de voorjaarsvakantie te vallen. Dat hadden we bij de planning even over het hoofd gezien. Dus u begrijpt dat we bang waren dat er weinig belangstelling zou zijn. Dat bleek niet nodig te zijn, de zaal was goed bezet en Margareth had een aandachtig publiek. En ze had dan ook een actueel verhaal.

Enkele kernpunten waren tips om effectief met regenwater om te gaan, planten niet te sproeien ,niet te snoeien en te mesten midden op de dag. De meeste tuinliefhebbers weten wel dat een regenton een must is voor hemelwater opvang. Maar dat je je regenpijp ook kan afkoppelen en het water naar een plek leiden waar het water goed wegzakt, was voor een aantal toehoorders wel een eyeopener. Regenwater in de tuin is nuttig voor je tuinplanten, je hebt minder plassen, dus ook minder last van muggen en het grondwater blijft op peil. Meestal is dat dan een lager gedeelte van de tuin. En dat je beter lichte bestratingen en terraspotten kan nemen omdat donker meer warmte opneemt was ook wel een goede tip.

Wij hebben vaak de neiging om in het voorjaar planten te kopen en in de tuin te zetten. Margareth raadt aan om dat juist in de herfst te doen. Dan kunnen planten zich alvast settelen in een periode van rust.

Natuurlijk wisten we eigenlijk allemaal wel dat we bij een hittegolf beter niet kunnen snoeien, grasmaaien en bemesten. Toch fijn om daar nog weer eens op gewezen te worden.

Als u die week op vakantie was en toch die avond wel gemist hebt, dan kunt u van mij een pdf-bestand ontvangen, door Margareth samengesteld en toegestuurd. Daarin heeft ze alle punten die aan de orde kwamen nog eens op een rij gezet. Zodat je het thuis nog eens rustig kunt nalezen of bewaren. Stuur dan een mail aan marryscheffer0(at)gmail.com  en ik zal het aan u doorsturen.